60bad8bea2d741c0184275a37257efeb-1
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Μπορεί οι άνθρωποι με κατάθλιψη να αισθάνονται μόνοι όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς από κατάθλιψη –σύμφωνα με τον ΠΟΥ- πάσχουν πάνω από 264 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς κακή διάθεση ή μια περιστασιακή μελαγχολία όπως ίσως ακόμα πιστεύουν κάποιοι. Αντίθετα, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας δημιουργώντας μας μια βαθιά αίσθηση απελπισίας, θλίψης, θυμού και απόγνωσης. 

Οι δύο συνηθέστερες μορφές κατάθλιψης είναι οι εξής:

1. Μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη

2. επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία)

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το «Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο για τις ψυχικές διαταραχές» DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, προκειμένου να τεθεί η διάγνωση για κατάθλιψη πρέπει να ισχύουν τα εξής:

1. Μείζωv καταθλιπτική διαταραχή  

Α. Πέντε τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να διαρκούν σχεδόν όλη μέρα, για διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών, και ένα από τα δύο πρώτα να εκδηλώνεται κάθε μέρα:

# καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.  Σχεδόν κάθε μέρα το άτομο μπορεί να κλαίει ή να βουρκώνει με το παραμικρό ή πάντως συχνότερα απ’ ό,τι παλιά

#έντονη απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ικανοποίησης για καθετί, ή σχεδόν για όλα, ή ακόμα και για δραστηριότητες που του άρεσαν έως τώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν καθημερινά

# σημαντική απώλεια βάρους χωρίς να κάνει δίαιτα, ή, αντίθετα, αύξηση του βάρους (να έχει μεταβληθεί πάνω από το 5% του βάρους του σε έναν μήνα)

# αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα

# ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε μέρα (οι άλλοι το παρατηρούν)

#ασυνήθιστη κούραση, νιώθει συνεχώς βαριεστημένο, δεν έχει δραστηριότητες, αντιδρά παθητικά σαν να τα βλέπει όλα μάταια σχεδόν καθημερινά

#αισθήματα αναξιότητας, υπέρμετρης ή απρόσφορης ενοχής και έλλειψη εκτίμησης για τον εαυτό του σχεδόν κάθε μέρα

#αδυναμία να σκεφτεί ή να συγκεντρωθεί, ή αναποφασιστικότητα, σχεδόν κάθε μέρα

# δυσάρεστες επαναλαμβανόμενες σκέψεις για τον θάνατο, επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικό ιδεασμό, χωρίς κάποιο ειδικό σχέδιο, ή απόπειρα αυτοκτονίας.

# απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος

Β. Τα συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου στην εργασία, καθώς και στην κοινωνική και την προσωπική του ζωή.

Γ. Επιπλέον, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα παραπάνω δεν οφείλονται σε χρήση ουσιών ή σε κάποια ιατρική κατάσταση.

2. Επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία)  

Α. Καταθλιπτική διάθεση ή ευερεθιστότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες ημέρες, τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Β. Όταν υπάρχει καταθλιπτική διάθεση, εμφανίζονται τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:

#μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία

#αϋπνία ή υπερυπνία

#χαμηλή ενέργεια ή αίσθημα κούρασης

#χαμηλή αυτοεκτίμηση

#μειωμένη συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα

#αίσθημα απαισιοδοξίας ή απελπισίας.

Επιπλέον για τη διάγνωση αξιολογούνται τα εξής:

Στη διάρκεια ενός χρόνου, το άτομο δεν ήταν ποτέ ελεύθερο των συμπτωμάτων των κριτηρίων Α και Β, για περισσότερους από δύο μήνες τη φορά.

Τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του σε διάφορους τομείς (εργασία, δραστηριότητες κ.λπ.).

Το άτομο δεν έχει παρουσιάσει κάποιο επεισόδιο μανίας ή υπομανίας, ή άλλα συμπτώματα που θα πληρούσαν τα κριτήρια της κυκλοθυμικής διαταραχής.

Τα συμπτώματα δεν προκαλούνται λόγω της χρήσης ουσιών ή κάποιας ιατρικής πάθησης ή κάποιας ψυχωτικής διαταραχής.

Παρότι η επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία) δεν θεωρείται εξίσου σοβαρή με τη μείζονα κατάθλιψη, μπορεί να καταστήσει το άτομο επιρρεπές σε άλλες διαταραχές της διάθεσης και να επηρεάσει μακροχρόνια τη λειτουργικότητά του εξαιτίας της διάρκειάς της.

Η Φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο

Copy link
Powered by Social Snap