Εκτύπωση άρθρου

Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αναπνευστική νόσο αλλά για έναν ιό που επιτίθεται σε όλο το σώμα.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να νικήσουν τον κορονοϊό, όμως η ανάρρωσή τους δεν σημαίνει πως η μάχη έχει τελειώσει.

Ο ιός προκαλεί τεράστια ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία δύσκολα επουλώνεται.
Οι πληγές στους πνεύμονες διαρκούν για πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, καθιστώντας ακόμη και την αναπνοή μια δύσκολη υπόθεση.

Ο ιός είναι τόσο άγνωστος ακόμη στην ιατρική κοινότητα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα βρουν μπροστά τους στη συνέχεια.

Σε ομάδες υποστήριξης που έχουν δημιουργηθεί σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οι επιζώντες της Covid-19 δημοσιεύουν συχνά παράπονα για πόνους και ενοχλήσεις από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού.


Αγχος, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, μυϊκοί πόνοι, και μελανιασμένα δάχτυλα είναι μόνο μερικές από τις επιπλοκές που καταγράφονται. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες από αυτές σχετίζονται σαφώς με τον ιό, αλλά όλα αυτά ενισχύουν τις υποψίες των ιατρών ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αναπνευστική νόσο.

Η μεγάλη εξάντληση είναι ένας κοινός παρονομαστής για τους ιαθέντες, αλλά η ιστορία κάθε επιζώντος είναι διαφορετική.. Η κόπωση έρχεται και φεύγει ενώ και η αϋπνία είναι μια άλλη ανησυχία.

Εκτός από τη βλάβη και την κόπωση των πνευμόνων, κάποιοι λένε ότι παρουσιάζουν προβλήματα με τη μνήμη τους και μια μειωμένη αίσθηση γεύσης και μυρωδιάς – ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα για πολλούς, το οποίο οι γιατροί λένε ότι προέρχεται από την επίθεση του ιού στα νεύρα.
Τα δύο τρίτα των ασθενών σε μια μελέτη στην Ιταλία είχαν απώλεια μυρωδιάς και γεύσης. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι αυτά τα προβλήματα διαρκούν μόνο λίγες εβδομάδες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν υποχωρήσει μετά από δύο μήνες.

Στη Γουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η πανδημία τον περασμένο Δεκέμβριο, οι γιατροί θεώρησαν αρχικά ότι έχουν να κάνουν με ένα τύπο πνευμονίας. Αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι «αυτός ο ιός είναι τόσο έξυπνος. Απλώς επιτίθεται παντού στο σώμα».

Οι πνεύμονες, η καρδιά, τα νεφρά, ακόμη και ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεαστούν. Μερικοί νοσηλευόμενοι ασθενείς αναπτύσσουν θρόμβους αίματος, ενώ άλλοι έχουν αυξημένα ένζυμα που υποδηλώνουν ηπατικές ανωμαλίες.
Αναφορές από την Κίνα δείχνουν ότι εκείνοι με ήπιες λοιμώξεις αναρρώνουν δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων. Για όσους έχουν σοβαρότερες λοιμώξεις, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο για εκείνους με τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που πέρασαν αρκετό χρόνο στην εντατική θεραπεία, σε αναπνευστήρες ή αιμοκάθαρση.

Οι γιατροί στη Γουχάν κατέγραψαν επίσης καρδιακά προβλήματα σε ένα μικρό ποσοστό νοσηλευόμενων ασθενών, συμπεριλαμβανομένης μιας φλεγμονής του καρδιακού μυός και ακανόνιστων καρδιακών παλμών – αμφότερα μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για καρδιακή ανεπάρκεια.

Πολλά από τα προβλήματα μπορεί να προκληθούν από τον ίδιο τον ιό, μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση στον ιό, τη σχετική θεραπεία ή έναν συνδυασμό και των τριών.

Μερικοί επιζώντες που είχαν μακρά παραμονή σε εντατική θεραπεία μπορεί να χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου ή αιμοκάθαρση στο σπίτι. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο μετα-εντατικής θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει επίμονη μυϊκή αδυναμία, κόπωση, προβλήματα προσοχής και μνήμης καθώς και άγχος.

(με πληροφορίες από Associated Press)

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap