kinht
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Πάλι χάσατε άπειρο χρόνο επειδή όλη μέρα τσεκάρετε το κινητό σας για κλήσεις, μηνύματα και e-mail, δεν χάνετε ποστ για ποστ στα social media όμως αισθάνεστε άγχος  και τα βράδια χάνετε τον ύπνο σας με το παιχνίδι που έχετε κατεβάσει «για να χαλαρώνετε». Η εξάρτηση από το κινητό μας γίνεται όλο και μεγαλύτερη, όμως υπάρχουν τρόποι για να ξεκολλήσουμε έστω κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Αποκοπείτε σταδιακά

Μην προσπαθήσετε να κόψετε τις ηλεκτρονικές συνήθειές σας όλες μαζί και σε μία μέρα. Ξεκινήστε από πιο εφικτούς και χαλαρούς περιορισμούς και σιγά σιγά αυξήστε τους. Π.χ. για αρχή προσπαθήστε να μην χαζεύετε στο κινητό με το που ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί. Ή να μπαίνετε στα social media για μισή ώρα λιγότερη απ’ ό,τι συνήθως κ.ο.κ. Προσπαθήστε να προσθέτετε έναν επιπλέον στόχο κάθε εβδομάδα. 

Ζητήστε τη βοήθεια της …τεχνολογίας

Κι όμως στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες γιατί  είτε μετράνε τον χρόνο που περνάμε σε αυτό και μας προειδοποιούν όταν ξεπερνάμε ένα συγκεκριμένο όριο, είτε απενεργοποιούν τις πιο χρονοβόρες εφαρμογές κ.λπ. Αναζητήστε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Κάντε διαλείμματα

Ορίστε συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στην ημέρα, στη διάρκεια των οποίων δε θα χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Μπορείτε π.χ. να κάνετε μία μισάωρη βόλτα χωρίς να το πάρετε μαζί σας, ή όταν τρώτε το μεσημεριανό σας, ή να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένα μέρη π.χ. στο μπάνιο ή όταν βγαίνετε έξω με τους φίλους σας. Αν χρειαστεί, ζητήστε από τους δικούς σας να μην σας στέλνουν μηνύματα εκείνες τις περιόδους εκτός και αν πρόκειται για κάτι επείγον. 

Κρατήστε το όσο πιο μακριά σας μπορείτε

Ειδικά τις ώρες που χρειάζεται να είστε πιο παραγωγικοί αλλά και όταν είστε έξω με άλλους, αφήστε το κινητό μέσα στην τσάντα σας ή οπουδήποτε αλλού εκτός του οπτικού σας πεδίου.  

Κλείστε τις ειδοποιήσεις

Παιχνίδια, chat, social media, ειδοποιήσεις από ειδησεογραφικές σελίδες κ.λπ. μας αποσπούν με τα συνεχόμενα «μπιπ». Ενημερώστε τους δικούς σας ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δε θα ανταποκρίνεστε αμέσως στα μηνύματά τους αλλά ότι θα το κάνετε κάποια πιο βολική ώρα μέσα στην ημέρα.

Τακτοποιήστε την οθόνη σας

Βγάλτε από την αρχική οθόνη τις συντομεύσεις για τα Social media, παιχνίδια κ.λπ. και παραχώστε τα σε φακέλους που δεν θα είναι προσβάσιμοι με τη μία. Σκεφτείτε ακόμη να σβήσετε τελείως τις πιο «επικίνδυνες» εφαρμογές και να αναγκάζεστε να μπαίνετε από τον browser σας κάτι που πιθανότατα δε θα κάνετε το ίδιο αυθόρμητα.

Εξορίστε το από την κρεβατοκάμαρα

Αν το κινητό είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολείστε πριν κοιμηθείτε και το πρώτο όταν ξυπνάτε, αυτό είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό βήμα. Τις πρώτες μέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας πιάσει «στερητικό σύνδρομο» όμως σιγά σιγά θα εκτιμήσετε την απουσία του από τη βραδινή σας ρουτίνα. Αντ’ αυτού, κρατήστε κοντά σας ένα βιβλίο, ένα κλασικό ξυπνητήρι και ίσως μία συσκευή σταθερού τηλεφώνου για κάτι έκτακτο.

Μπείτε στην «γκρίζα ζώνη»

Οι τόνοι του γκρι κάνουν τη χρήση κινητού λιγότερο δελεαστική σε σχέση με τα φανταχτερά χρώματα που παρελαύνουν μπροστά μας. Αν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή στο τηλέφωνό σας, αξιοποιήστε την.

Βρείτε ένα χόμπι

Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες είναι λιγότερο πιθανό να εθιστούν στο κινητό τους. Η γυμναστική αλλά και το διάβασμα, η ζωγραφική, η μουσική, τα επιτραπέζια ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί, μπορούν να γίνουν ο καλύτερός σας σύμμαχος.

Copy link
Powered by Social Snap