83895384_2742843165804742_7833044209211801600_n
Εκτύπωση άρθρου

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Κάτι η καραντίνα, κάτι οι συνέπειες του κορωνοϊού στην εργασία σας, σκέφτεστε να γυρίσετε στο πατρικό σας, αν δεν το έχετε ήδη κάνει… Πώς θα βγείτε αλώβητοι από αυτή την επιστροφή και εσείς και η σχέση με τους δικούς σας;

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε κάποιον που ζει με τους γονείς του παρότι έχει ενηλικιωθεί από καιρό. Ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο ενώ μετά και την πανδημία μοιάζει να επανέρχεται.
Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (2018) δείχνουν ότι παραπάνω από τους μισούς Έλληνες (56,3%) στην ηλικία 25-35 ζουν με τους γονείς τους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας φαίνεται να έρχεται Τρίτη μετά την Κροατία και τη Σλοβακία.
Πάντως στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η συγκατοίκηση με τους δικούς μας σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι και κομμάτι της νοοτροπίας μας καθώς έρευνα του 2014 σε ομογενείς της Αυστραλίας, έδειξε ότι περίπου το 60% των αντρών που βρίσκονταν κοντά στα 30 ήταν οι πιο προσκολλημένοι στη φωλιά του πατρικού τους σπιτιού χωρίς αυτό να οφειλόταν απαραιτήτως σε οικονομικούς λόγους.

Τα υπέρ…

  • Εξοικονομείτε κάποια χρήματα
  • Αισθάνεστε και πάλι ασφαλείς στο καταφύγιο του πατρικού σας
  • Δεν έχετε όλο το βάρος για τις δουλειές και τις λοιπές υποχρεώσεις ενός σπιτιού
  • Έχετε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας

… και τα κατά

  • Έχετε περιορισμένο προσωπικό χώρο
  • Πρέπει να ακολουθείτε κανόνες που δε θα είχατε αν ζούσατε μόνοι σας
  • Η προσωπική σας ζωή μπορεί επίσης να υποστεί περιορισμούς καθώς είναι πιθανό να μην μπορείτε να προστατεύσετε απολύτως την ιδιωτικότητά σας
  • Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συγκρούσεις μεταξύ σας δεν είναι μικρό
  • Μπορεί να επαναπαυτείτε και να μην προσπαθήσετε καν να ξαναπάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας.
    Κάντε το σωστά

    Καταστρώστε σχέδιο «διαφυγής»
    Προτού εγκατασταθείτε για τα καλά στο παιδικό σας δωμάτιο, βάλτε στον εαυτό σας ένα χρονικό όριο στο πέρας του οποίου θα αποχωρήσετε από το σπίτι των γονιών σας. Πείτε π.χ. ότι θα μείνετε μέχρι να συγκεντρώσετε ένα συγκεκριμένο ποσό. Υπολογίστε τον απαραίτητο χρόνο με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας και προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε αυτό το διάστημα γιατί ως γνωστόν «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Συμφωνήστε τα εξαρχής
Βάλτε όρια εκατέρωθεν με τους γονείς σας σχετικά με τα πράγματα που απαιτείτε και οι δύο από αυτή τη συμβίωση. Π.χ. πώς θα μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού και τα έξοδα (εννοείται ότι θα πρέπει να συνεισφέρετε και στα δύο με όποιον τρόπο μπορείτε), πόση πρόσβαση θα έχετε ο ένας στον χώρο του άλλου κ.λπ. Μην το αφήνετε να δείτε πως θα πάει. Κάντε το πριν μετακομίσετε εκεί! Και φυσικά φερθείτε τους όπως θέλετε να σας φέρονται και εκείνοι.

Φερθείτε σαν ενήλικας
Μπορεί για τους γονείς μας να είμαστε πάντα παιδιά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα περιμένετε όλα από αυτούς. Προθυμοποιηθείτε να συμμετέχετε στις υποχρεώσεις του σπιτιού με κάθε τρόπο, μη βάζετε τη μαμά σας να σας φέρνει το πρωινό στο κρεβάτι, μην βάζετε μουσική στο τέρμα, μην αναβάλλετε να ψάχνετε για δουλειά, μην αφήνετε το πιάτο σας το τραπέζι αντί να το πάτε στον νεροχύτη. Σεβαστείτε τους όπως θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλο συγκάτοικο. Και μην ξεχνάτε ότι είστε φιλοξενούμενοί τους. Ακόμα και αν είναι αυτοί που θέλουν να σας κακομάθουν, μην τους αφήσετε να το παρακάνουν.

Προετοιμαστείτε για μάχη
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις συγκρούσεις δε θα τις αποφύγετε. Προετοιμαστείτε όμως όσο μπορείτε για να μην είναι υπερβολικά οδυνηρές για κανέναν. Αν π.χ. γυρίσατε στους γονείς σας μέχρι να βρείτε δουλειά όμως παρόλ’ αυτά δεν ψάχνετε και αυτοί το βλέπουν, μην περιμένετε να δείχνουν κατανόηση εσαεί. Είναι καλύτερα π.χ. να τους πείτε ότι θα θέλατε να ξεκουραστείτε λίγο καιρό όμως εντέλει να κρατήσετε τον λόγο σας. Ή αν βλέπετε ότι τα πράγματα πάνε να οξυνθούν, ρίξτε τους τόνους και συζητήστε το όποιο θέμα με ηρεμία σε δεύτερο χρόνο.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να σταθείτε στα πόδια σας
Η δουλειά των ονείρων σας μπορεί να αργήσει πολύ ακόμα να σας χτυπήσει την πόρτα. Στο μεταξύ όμως πρέπει να ξεκινήσετε να ζείτε ανεξάρτητα και ώριμα. Σκεφτείτε λοιπόν μήπως κάνετε κάτι που ίσως δε σας αρέσει τόσο αλλά μπορεί να σας αποφέρει κάποια χρήματα μέχρι να ορθοποδήσετε. Η άνθιση των οικονομικών σας θα βελτιώσει την ψυχολογία σας αλλά και την κατάσταση στο σπίτι.

Μη λιμνάσετε
Μπορεί η επιστροφή στο πατρικό κάποιες φορές να έχει την αίσθηση μιας «ήττας» όμως προσπαθήστε να μην το πάρετε υπερβολικά βαριά. Σκεφτείτε ότι είναι προσωρινό και στο μεταξύ συνεχίστε να βλέπετε τους φίλους σας, να αθλείστε και γενικά να διατηρείτε τα ενδιαφέροντά σας και έναν όσο γίνεται πιο γεμάτο τρόπο ζωής.

Διατηρήστε τον χώρο σας τακτοποιημένο
Η αίσθηση τάξης στον χώρο σας θα σας δώσει και μία αίσθηση ελέγχου. Ειδικά αν το αναλάβετε οι ίδιοι. Γι’ αυτό μην περιμένετε από τους άλλους να καθαρίσουν το δωμάτιό σας ή να σας στρώσουν το κρεβάτι. Φτιάξτε και διατηρήστε τον χώρο σας όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε για να εγκλιματιστείτε και καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Μην τους αγνοείτε
Μπορεί να μην περνάτε το ίδιο καλά με τους γονείς σας όσο με τους φίλους σας όμως είναι οι άνθρωποι που σας ανάθρεψαν και που στο κάτω κάτω σας στέκονται όσο κανείς άλλος σε αυτή τη φάση της ζωής σας εξασφαλίζοντάς σας πολύ βασικά αγαθά.

Copy link
Powered by Social Snap