Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα – Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 38
Παναγιώτα Καρλατήρα
Ποια η σημασία των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων
Ανεβαίνει συνεχώς το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.
Άλλοι 17 νεκροι καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 38 καθώς και 51 νέα περιστατικά σοβαρής νόσου, η οποία χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 151.
Το μικρότερο θύμα της γρίπης αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα ειναι το τετράχρονο κορίτσι που έχασε την ζωή του πριν απο μερικές εβδομάδες, ενώ το μεγαλύτερο ήταν ηλικίας 91 ετών.
Τι αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
«Πολύ υψηλή δραστηριότητα» της εποχικής γρίπης διαπιστώνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή τους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση της γρίπης στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των ιών της γρίπης.
Η σοβαρή «διάγνωση» των επιδημιολόγων αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την έντονη πορεία της νόσου το προηγούμενο διάστημα: κατά την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 17 νέα θανατηφόρα περιστατικά, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 38 καθώς και 51 κρούσματα σοβαρής γρίπης, τα οποία προστίθενται στα 100 που είχαν αναφερθεί στην προηγούμενη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.
Από τους 151 σοβαρά ασθενείς, οι 136 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο οι 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 11 σεασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Εντατική.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αναφέρουν επίσης ότι επικρατούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α, κάθε ένα από τα οποία θεωρείται επικίνδυνο για διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα κυκλοφορούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2), με τον μεν πρώτο να πλήττει περισσότερο άτομα μικρής ηλικίας και να προκαλεί σοβαρή νόσο και τον δεύτερο να πλήττει ηλικιωμένους και να συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρα έκβαση.
Η σημασία των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν ότι η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής αποτελεί ισχυρό «όπλο» για την προστασία του πληθυσμού από τους ιούς της γρίπης όπως και το αντιγριπικό εμβόλιο, για όσους συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως επειδή η γρίπη θα κορυφωθεί τον επόμενο μήνα αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν το χρόνο να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν έναντι της νόσου.
Το ποσοστό κάλυψης του εμβολίου είναι περίπου 50% – 60%, αλλά αυτό που είναι σημαντικό και αποδεικνύεται από τις έρευνες είναι ότι έστω και αυτή η κάλυψη είναι πολύ σημαντική, γιατί επιτρέπει την ήπια νόσηση με γρίπη και αποτρέπει τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες συχνά έχουν μοιραία κατάληξη.
Τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται από τον γιατρό εφόσον τίθεται η υποψία γρίπης, πχ ασθενής που παρουσιάζει πολύ βαριά συμπτώματα ή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ιδανικά έχει επιβεβαιωθεί και με το ειδικό τεστ. Τα αντιικά πρέπει να χορηγούνται μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων ώστε να μειώσουν ή και να αποτρέψουν τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών, και συνεπώς της βαρύτερης νόσησης και της νοσηλείας