Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Έχουμε μάθει ότι αυτές τις μέρες, τον πρώτο λόγο έχουν η χαρά και η ξεγνοιασιά. Όμως για κάποιους από μας, και μάλιστα όχι λίγους, αυτά τα συναισθήματα μοιάζουν μάλλον “καταναγκαστικά”.
Γιατί εμείς αισθανόμαστε άγχος ή και θλίψη ενώ γύρω μας όλα λάμπουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να το διαχειριστούμε καλύτερα;
Η αντιμετώπιση που έχουμε στο πέρασμα του χρόνου. Το γεγονός ότι ένας ακόμα χρόνος τελειώνει, μπορεί να μας γεμίσει θλίψη και ανασφάλεια για το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός.
Κάποιες ατυχείς συγκυρίες π.χ. ήλθαμε αντιμέτωποι με μία ασθένεια είτε εμείς είτε κάποιος που αγαπάμε ή έχουμε βιώσει μια μεγάλη απώλεια, κάτι που μπορεί να ρίξει μεγάλη σκιά και να μας κάνει ακόμα πιο μελαγχολικούς όταν σκεφτόμαστε ότι «κανονικά» ειδικά αυτή την περίοδο δε θα έπρεπε να μας απασχολεί τίποτα κλπ.
Αισθανόμαστε κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά είτε γιατί είχαμε μία δύσκολη χρονιά είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Δεν έχουμε κάποιον για να μοιραστούμε το γιορτινό κλίμα ή έστω δεν έχουμε κάποιον με τον οποίο θα επιθυμούσαμε να περάσουμε αυτές τις μέρες πιο πολύ απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον.
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από άλλα. Μπορεί να πήραμε διαζύγιο, να χωρίσαμε με τον σύντροφό μας, να είχαμε μάθει να τα περνάμε με τα παιδιά μας και αυτά φέτος να κάνουν γιορτές μακριά μας, να έχουμε τσακωθεί με κάποιον από το στενό μας περιβάλλον και το κλίμα να έχει βαρύνει…
Οι διαδικασίες για τις γιορτές (αγορά δώρων για όλους, ετοιμασίες στο σπίτι κ.λπ.) και η ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους, μπορεί να μας αγχώνουν ειδικά αν δεν έχουμε πολύ χρόνο ή χρήματα ή αν αισθανόμαστε κουρασμένοι.
Απογοητευόμαστε όταν βλέπουμε ότι τελικά τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο λαμπερά όσο περιμέναμε. Σε αυτό παίζει ρόλο και η απεικόνιση των Χριστουγέννων μέσα από ταινίες, διαφημίσεις κ.λπ. που τα παρουσιάζουν ειδυλλιακά (τζάκι, τέλεια τυλιγμένα δώρα, ατμοσφαιρικός φωτισμός, φαγητά για φωτογράφιση, οικογενειακά τραπέζια με γέλιο αντί για γκρίνια) ενώ στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Συμβουλές «επιβίωσης»
Σκεφτείτε ότι δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και ούτε είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Δεν έχουμε όλοι ούτε τις ίδιες αντιλήψεις, ούτε τις ίδιες δυνατότητες. Αξίζει όμως να κάνουμε το καλύτερο σύμφωνα με αυτό που θέλουμε.
Καταγράψτε λοιπόν πως θα επιθυμούσατε να περάσετε φέτος τις γιορτές και ανάλογα αποφασίστε τι θα κάνετε…
Επιλέξτε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να είστε και περιορίστε την έκθεσή σας σε υποχρεώσεις που δε σας ευχαριστούν. Αντίθετα κανονίστε περισσότερες συναντήσεις με φίλους ή κάτι άλλο που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. Εξάλλου είναι μια ιδιαίτερη χρονιά που λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν έχουμε μεγάλη ευελιξία
Η επαφή με το σύντροφό και τα παιδιά σας μπορεί να λειτουργήσουν αγχολυτικά αρκεί να μην κανονίζετε πράγματα που δεν μπορείτε να ακολουθήσετε.
Προσπαθήστε να οργανωθείτε όσο νωρίτερα γίνεται. Αν αισθανθείτε ότι πιέζεστε, σκεφτείτε μήπως αναθέσετε κάποια πράγματα σε άλλους και γενικά ζητήστε βοήθεια απ’ όπου μπορείτε.
Κάνετε ένα οικονομικό προυπολογισμό και θέστε από κοινού με το σύντροφό σας ένα ποσό που δεν πρέπει να ξεπεράσετε για δώρα .
Προσπαθήστε να σκέφτεστε τα πράγματα για τα οποία είσαστε ευγνώμονες και όχι τα πράγματα που σας στεναχωρούν, σας θυμώνουν ή σας αγχώνουν.
Αν κάποιες στιγμές νιώθετε μοναξιά και θέλετε να ξεσπάσετε, μη καταπιεστείτε επειδή είναι γιορτές. Ένα γερό κλάμα μπορεί να σας βοηθήσει να εκτονωθείτε και να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά μετά.
Βρείτε τρόπους να αποφορτίζεστε. Λίγη άσκηση μέσα στην ημέρα, μια βόλτα έστω και σύντομη, ένας καφές με φίλους μπορούν να βοηθήσουν.
Προσπαθήστε να μην ξεκόβετε από τον κόσμο. Δεν είναι ανάγκη να παραγίνετε κοινωνικοί όμως η συναναστροφή με τους ανθρώπους μπορεί να δράσει αγχολυτικά και να σας κάνει πιο χαρούμενους.
Ακόμη και αν είστε μόνοι θυμηθείτε ότι γύρω σας μπορεί να υπάρχει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι που σας αγαπούν και η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να σας βοηθήσει.
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμμετέχετε σε μία εθελοντική δράση. Το αίσθημα της προσφοράς μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο γεμάτοι, με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχει νόημα.