kid intern
Εκτύπωση άρθρου

H παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο “Παιδιά στην εφηβεία ,γονείς σε κρίση”. Η ίδια μέσα από αυτό μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία της στην προσπάθεια των γονιών να διαχειριστούν την πιο ευαίσθητη  περίοδο του παιδιού τους 

1. Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να καταπιαστείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από σύνθετες ψυχικές διεργασίες , αναζητήσεις , εκρήξεις, συγκρούσεις , παρεξηγήσεις , παράδοξα , κρίσεις , επιθυμίες , αποχωρισμούς , απογοητεύσεις ,επιβεβαιώσεις μέχρι τελικά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας από τον έφηβο με όσα αυτή συνεπάγεται. Σε αυτή τη διαδρομή του εφήβου , οι γονείς παρατηρούν τις αλλαγές του παιδιού τους . Αντιμετωπίζουν συχνά ένα αντάρτικο από τα παιδιά τους τα οποία αμφισβητούν την εξουσία τους και προκαλείται πληθώρα αντιδράσεων με συνέπεια συχνά να υψώνονται τείχη στην επικοινωνία και να αναδύονται σοβαρά προβλήματα. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να μεταφέρω στους γονείς την γνώση και την εμπειρία μου μετά από χιλιάδες συζητήσεις με τους εφήβους και τους γονείς τους κατά τα 28 χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Στόχος μου είναι να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια των γονιών να διαχειριστούν αυτή την συναρπαστική αλλά και απαιτητική περίοδο της ζωής του παιδιού τους .

2. Σε ποια θέματα εφήβων και γονέων επικεντρώνεστε στο νέο σας βιβλίο;

Περιλαμβάνονται όλα τα θέματα που απασχολούν το σημερινό γονιό που μεγαλώνει έναν έφηβο σε μια κοινωνία γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές . Τα επιστημονικά δεδομένα διατυπώνονται με εύληπτο και προσιτό τρόπο. Μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται στις 400 σελίδες του βιβλίου είναι  τα στάδια της εφηβείας και οι αλλαγές και στα δυο φύλα, αναλύονται εκτενώς οι δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ γονιού και εφήβου , πως αισθάνεται ο έφηβος , οι λόγοι των συγκρούσεων με τους γονείς του κά .
Επίσης περιέχει πληροφορίες για την σχέση με το άλλο φύλο , την έμμηνο ρύση, τον αυνανισμό , την πρώτη φορά ,την αντισύλληψη και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, την ερωτική απογοήτευση κλπ.  Μέρος του αφιερώνεται στα θέματα εκπαίδευσης , τις δυσκολίες στο διάβασμα, τις μαθησιακές δυσκολίες, τη ΔΕΠΥ , τον επαγγελματικό προσανατολισμό κά .
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σχολικό εκφοβισμό που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας καθώς και στα ηλεκτρονικά (ΗΥ, διαδίκτυο, fb,κινητό) που αποτελούν ένα διαρκές πεδίο διαφωνίας και συγκρούσεων μεταξύ γονιών παιδιών .
Τέλος ,αναλύονται προβλήματα που παρουσιάζονται με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα στην εφηβεία, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη , η απόπειρα αυτοκτονίας, οι φοβίες, η χρήση του αλκοόλ, τα ναρκωτικά , το ψέμα, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής κλπ. Από το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν το διαζύγιο των γονιών ,όταν τα παιδιά τους είναι στην εφηβεία , ο δεύτερος γάμος, οι ανύπαντρες μητέρες κά.

3. Σε ποιους απευθύνεται το νέο σας βιβλίο; Είναι μόνο για τους γονείς ή και για τα παιδιά;

Απευθύνεται κυρίως στους γονείς αλλά πολλά κεφάλαια μπορούν να βοηθήσουν τους έφηβους ώστε να πάρουν έγκυρες πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν . Εκτός από τον ενημερωτικό του χαρακτήρα ,αναπτύσσονται συγκεκριμένες σκέψεις , προτάσεις και τεχνικές ώστε οι γονείς να πλησιάσουν το παιδί τους και να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση .

4. Όλα τα παιδιά περνούν δύσκολη εφηβεία; 

Οι οικογένειες που περνούν την εφηβεία των παιδιών τους χωρίς να το καταλάβουν είναι ελάχιστες.. Ωστόσο η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις του εφήβου σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την ανταπόκριση που θα έχει στις ανησυχίες του , κυρίως από τους γονείς ,αλλά και από άλλα άτομα που έχει ως πρότυπα . Κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο περίπου το 11 % των παιδιών από 9 μέχρι 17 ετών εμφανίζουν μια σοβαρή ψυχική διαταραχή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν προβλήματα στο σπίτι , στο σχολείο και στη σχέση με τους συνομηλίκους.

5. Από την προσωπική σας εμπειρία, πού επικεντρώνετε το πρόβλημα μεταξύ ενός εφήβου και ενός γονέα;

Η επικοινωνία είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας που δοκιμάζεται κατά την εφηβεία και εμπεριέχει την έλλειψη αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης .

6.Τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ο έφηβος έχει ανάγκη την παρουσία τους , την αγάπη τους , την αποδοχή τους, την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξή τους μέχρι το μετέωρο βήμα του να γίνει σταθερό . Παρότι έχει σηκώσει την σημαία της αμφισβήτησης για την εξουσία τους και με τη συμπεριφορά του συχνά δοκιμάζει τα όριά τους ωστόσο μέσα του γνωρίζει ότι τους έχει ανάγκη, είναι το λιμάνι του. Αν οι γονείς αποδεχθούν να είναι δίπλα στον έφηβο ή καλύτερα λίγο πίσω από αυτόν προσφέροντας του υποστήριξη, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στις επιλογές του και διατηρώντας ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ,τότε ο έφηβος θα έχει την άνεση να προστρέχει σε εκείνους όταν αισθάνεται ότι τους χρειάζεται.

7. Πότε είναι πρέπον να επισκεφτούν τον ειδικό οι γονείς;

Τα κίνητρα συνήθως της επίσκεψης στον ψυχολόγο είναι  τα προβλήματα στην επικοινωνία με τον έφηβο όταν δηλ. γίνεται πολύ δύσκολη, κάποιες φορές μάλιστα αδύνατη ,γεμάτη συγκρούσεις κλπ.  Όταν ο έφηβος παρουσιάζει άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, έχει εμμονές ,απειλεί να αυτοκτονήσει κλπ.  Όταν εμφανίζει προβλήματα στη συμπεριφορά του , όπως ψέματα, επιθετικότητα, κλοπή, χρήση ναρκωτικών , αλκοόλ κλπ.
Όταν η οικογένεια έχει βιώσει μια δοκιμασία πχ. διαζύγιο ,ασθένεια, θάνατο κλπ . Όταν παρουσιάζει προβλήματα στη σχολική του επίδοση όπως πχ. έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο , μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ.


.

Copy link
Powered by Social Snap