Εκτύπωση άρθρου

Όλοι περνάμε άσχημες περιόδους κατά καιρούς όμως για κάποιους αυτές είναι είτε πιο δύσκολες είτε πιο επίμονες ή πολύ απλά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για κατάθλιψη. Όμως τι ακριβώς εννοούμε με αυτό;

Τι είναι

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, κατά την οποία το άτομο βιώνει συναισθήματα έντονης λύπης, ματαίωσης και ευερεθιστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην είναι και λειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Το καταθλιπτικό άτομο αδυνατεί να βρει ενδιαφέρον και ευχαρίστηση σε πρόσωπα και πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες θα το ικανοποιούσαν και νιώθει πώς τίποτα δεν έχει νόημα. Υπάρχουν φυσικά διάφορες μορφές και εντάσεις κατάθλιψης και ευτυχώς τρόποι να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε.

Πώς θα την καταλάβουμε

Τα συνήθη συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι τα εξής:

καταθλιπτική διάθεση

Απαισιοδοξία

Απώλεια ευχαρίστησης ακόμα και σε δραστηριότητες που ικανοποιούσαν το άτομο στο παρελθόν

Προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία ή/και υπερυπνία)

Πεσμένη σεξουαλική διάθεση

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (συνήθως ανορεξία ή αντίθετα ιδιαίτερα αυξημένη όρεξη που οδηγεί όμως το άτομο σε μεγάλες ατασθαλίες)

Συνεχής κόπωση και έλλειψη ενέργειας

Απώλεια συγκέντρωσης

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σωματικά συμπτώματα (επιβράδυνση στην κίνηση και στην ομιλία, πόνος στο στομάχι ή άλλοι πόνοι που δεν αποδίδονται σε κάποια πάθηση κ.ά.)

Σκέψεις θανάτου (είτε χωρίς πρόθεση του ατόμου να πεθάνει είτε με πρόθεση σε σοβαρότερες περιπτώσεις)

Ευερεθιστότητα και υπερβολική ευσυγκινησία

Αίσθημα απόρριψης

Απομάκρυνση από ανθρώπους και δραστηριότητες, απομόνωση

Ξεκινάμε να μιλάμε για κατάθλιψη όταν κάποιος εμφανίζει τουλάχιστον 5 από τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς προφανή λόγο (π.χ. κατάχρηση ουσιών, ασθένεια, πρόσφατο πένθος) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μειώνεται η λειτουργικότητά του.

akappatou.gr

Copy link
Powered by Social Snap