Εκτύπωση άρθρου

Έρευνες δείχνουν ότι το 70% των διαζευγμένων αποφασίζουν να ξαναδοκιμάσουν τον γάμο έξι χρόνια μετά την έκδοση του διαζυγίου, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αρκεί αυτή η απόφαση να μην λαμβάνεται βιαστικά. Να υπενθυμίσω ότι οι διαζευγμένοι χρειάζονται χρόνο –περίπου μια διετία– για να διαχειριστούν το διαζύγιό τους και να αναδιαρθρώσουν τη ζωή τους ώστε να είναι έτοιμοι για νέες δεσμεύσεις.

Συνήθως πρώτος ξαναπαντρεύεται ο άνδρας, για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι ο πατέρας διαθέτει περισσότερο χρόνο και δυνάμεις, ή διάθεση, για να δημιουργήσει μια ουσιαστική ερωτική σχέση. Επίσης έχει στη ζωή του ένα μεγάλο κενό: Του λείπουν τα παιδιά του. Η νέα σύντροφος θα αναπληρώσει κατά ένα μέρος αυτό το συναισθηματικό κενό, ενώ παράλληλα είναι πιθανόν να του προσφέρει νέους απογόνους.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο άνδρας σπεύδει να παντρευτεί και για καθαρά πρακτικούς λόγους, επειδή έχει κατά κάποιον τρόπο συνηθίσει στις ανέσεις του γάμου και επιδιώκει να ξαναγίνει αντικείμενο φροντίδας. Επιπλέον, καθώς οι άνδρες εργάζονται πολλές ώρες σε υψηλότερο ποσοστό από τις γυναίκες, νιώθουν πιο έντονη την ανάγκη μιας μόνιμης και χαλαρωτικής παρουσίας μετά την εργασία τους. Σε μερικές περιπτώσεις, κίνητρο του δεύτερου γάμου του άνδρα είναι η εκδίκηση προς την πρώτη σύζυγο, για να της δείξει «τι έχασε». Σπανίως, ο άνδρας ξαναπαντρεύεται επειδή επιθυμεί να διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι εκείνος διαθέτει πλέον μια ολοκληρωμένη οικογένεια ενώ η μητέρα είναι μόνη.

Τι συνιστώ στον πατέρα που πρόκειται να ξαναπαντρευτεί

• Καλό είναι να έχετε ενημερώσει την πρώτη σας σύζυγο για τις προθέσεις σας και να της ζητήσετε να συνεργαστείτε για το καλό των παιδιών σας. Δείξτε ανοχή στις ενστάσεις της καθησυχάζοντάς την.

• Αφού ενημερώσετε τα παιδιά σας, προετοιμαστείτε να δώσετε απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που θα θέσουν, τα οποία αφορούν τη σχέση σας μαζί τους, αν θα τα συναντάτε το ίδιο συχνά όπως πριν, αν θα κάνετε άλλο παιδί, πώς θα αποκαλούν τη νέα σας σύζυγο κ.λπ.

• Τονίστε τους ότι η νέα προσωπική σας δέσμευση δεν θα μειώσει την αγάπη και τη φροντίδα σας για εκείνα.

• Εξηγήστε τους ότι η νέα σας σύντροφος δεν θα είναι δεύτερη μητέρα για εκείνα, αλλά δεύτερη σύζυγος για σας. Οφείλουν όμως να τη σέβονται. Ο σαφής ορισμός των ρόλων εξαρχής θα διευκολύνει πολύ την προσαρμογή των παιδιών.

• Αφιερώστε τους περισσότερο χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στην καινούρια κατάσταση και να βεβαιωθούν ότι ο νέος γάμος δεν συνιστά απειλή για τη σχέση σας μαζί τους.

• Προσπαθήστε να μην προκαλούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα στην πρώην και τη νυν σύζυγο. Εξηγήστε στην πρώτη σύζυγο ότι πάντα είχε και θα έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή σας, αφού πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ζήσατε μαζί είναι η μητέρα των παιδιών σας.

• Να μιλάτε πάντα θετικά στα παιδιά για τη μητέρα τους. Αν οι πικρίες είναι πολλές, τότε τουλάχιστον ας αποφεύγετε να μιλάτε αρνητικά.

• Όταν αποκτήσετε παιδιά από τη δεύτερη σύζυγο, καλλιεργήστε τη σχέση μεταξύ των αδελφών, χωρίς να τα πιέσετε να αποδεχτούν οπωσδήποτε τα υπόλοιπα. Αν διαπιστώσετε ότι οι προσπάθειες να ενώσετε τα αδέλφια πέφτουν στο κενό, ας μην επιμείνετε. Εξάλλου η διαφορά ηλικίας δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Καλλιεργήστε θετικό κλίμα, ώστε τα παιδιά να έχουν καλές σχέσεις όταν μεγαλώσουν.

• Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θέλουν να είναι μοναδικά και ξεχωριστά ακόμα και όταν έχουν την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα. Ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο έντονος όταν είναι από άλλη μητέρα ή πατέρα.

• Ακόμα και αν οι νέες υποχρεώσεις σάς πιέζουν χρονικά, να βρίσκετε οπωσδήποτε χρόνο να τα συναντάτε.

• Επειδή δεν συμβιώνετε μαζί τους, αναπόφευκτα ανταποκρίνεστε πιο άμεσα στις ανάγκες των παιδιών με τα οποία συζείτε. Αυτό δημιουργεί ανισότητες παρά τις καλές προθέσεις σας να είστε δίκαιος και παρά το γεγονός ότι ασφαλώς αγαπάτε εξίσου όλα τα παιδιά σας. Κάτι που θα σας βοηθήσει είναι η καθημερινή –έστω και τηλεφωνική– επικοινωνία σας με τα παιδιά από τον πρώτο γάμο.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Οι γονείς χωρίζουν. Πως να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας”. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap