Κοροναϊός : Οι στατίνες μειώνουν τη θνησιμότητα
Μελέτη έδειξε ότι άτομα που λάμβαναν τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη είχαν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου μετά από νοσηλεία εξαιτίας του νέου κορωνοϊού
Θεοδώρα Ν. Τσώλη
Νοσηλευόμενα άτομα με COVID-19 που λάμβαναν στατίνες για τη χοληστερόλη αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου. Αυτό έδειξε νέα μελέτη γιατρών από το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Πιθανή αποτελεσματική, χαμηλού κόστους θεραπευτική στρατηγική
«Η μελέτη μας είναι μια από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση και τα δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να αποδειχθούν πέρα από κάθε αμφιβολία τα οφέλη των στατινών στην COVID-19» ανέφερε η Αακρίτι Γκούπτα, καρδιολόγος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια που ήταν εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.
«Αν τα οφέλη των στατινών αποδειχθούν και σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική, χαμηλού κόστους θεραπευτική στρατηγική για την COVID-19» συμπλήρωσε ο Μαχές Μαντάβαν, καρδιολόγος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Κολούμπια που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.
Γιατί στατίνες;
Οι δρες Γκούπτα, Μαντάβαν και άλλοι συνάδελφοί τους καρδιολόγοι που διεξήγαγαν τη μελέτη παρακολούθησαν στο πλαίσιό της ασθενείς κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 όταν το πρώτο πανδημικό κύμα «σάρωσε» τη Νέα Υόρκη. «Παρατηρήσαμε ότι ασθενείς που νόσησαν βαριά και είχαν ανάγκη νοσηλείας εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής και θρόμβωσης» εξήγησε η Ιλέιν Γουάν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Καρδιολογία και την Ηλεκτροφυσιολογία της Καρδιάς στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και το Ιατρικό Κέντρο Irving του Κολούμπια, επίσης εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.
«Με δεδομένο ότι είμαστε καρδιολόγοι, οι στατίνες ήλθαν αμέσως στο μυαλό μας. Εκτός από τη γνωστή επίδρασή τους ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη, είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, τις αντιθρομβωτικές και τις ανοσοτροποποιητικές ιδιότητές τους» σημείωσε η δρ Γκούπτα.
Ανάλυση των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία σχετικά με 2.626 ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι εισήχθησαν σε ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας. Συνέκριναν 648 ασθενείς που λάμβαναν συστηματικά στατίνες πριν εμφανίσουν COVID-19 με ισάριθμους ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες.
Στατιστικώς σημαντική διαφορά στη θνητότητα
Οπως προέκυψε, από την ομάδα των ατόμων που λάμβαναν στατίνες 96 (14,8%) πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο σε σύγκριση με 172 άτομα (26,5%) στην ομάδα που δεν λάμβανε στατίνες. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε (λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα) ότι η λήψη στατινών συνδεόταν με μείωση της θνητότητας των νοσηλευόμενων ασθενών της τάξεως του 50% (μέσα σε διάστημα ενός μήνα από τη στιγμή της εισαγωγής στο νοσοκομείο). Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε θεραπεία με στατίνες έτειναν επίσης να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός σημαντικού δείκτη φλεγμονής.
Πάντως η χρήση στατινών δεν φάνηκε να συνδέεται με στατιστικώς σημαντική μείωση στην ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (ποσοστό 18,6% στους ασθενείς που λάμβαναν στατίνες έναντι 21,9% στους ασθενείς που δεν λάμβαναν), στη διάρκεια του διαστήματος που απαιτείτο μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (13,5% έναντι 12,8%) καθώς και στη διάρκεια της νοσηλείας (7 ημέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο και στις δύο ομάδες).
Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως σχετικά με την πιθανή ευεργετική επίδραση των στατινών στην COVID-19. Υπάρχουν ορισμένες άλλες μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Επίσης αντίστοιχες μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν γίνει και στην Κίνα και έχουν δείξει όφελος στην επιβίωση σε ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν στατίνες – ωστόσο τα αποτελέσματα που αφορούν την Ασία εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν το τι συμβαίνει στον δυτικό κόσμο καθώς ο πληθυσμός των δυτικών χωρών εμφανίζει γενικώς περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους Ασιάτες.
Κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη
Επόμενος στόχος, όπως προαναφέρθηκε, είναι να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες, όπως δοκιμές στις οποίες θα προσδιοριστεί αν οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19 εκτός νοσοκομείων. Επίσης αυτή τη στιγμή «τρέχει» κλινική δοκιμή στο Ιράν σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και λαμβάνουν στατίνες.