Εκτύπωση άρθρου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εσωτερική φλεγμονή, αποτέλεσμα μιας διατροφής υψηλής σε σάκχαρα, σχετίζεται με την ψυχική υγεία και τα καταθλιπτικά επεισόδια.

«Ένας μεγάλος αριθμών ασθενών με κατάθλιψη έχει υψηλά επίπεδα συστημικής φλεγμονής», εξηγεί ο Δρ. Ilardi. «Όταν σκεφτόμαστε φλεγμονώδεις νόσους, το μυαλό μας πηγαίνει σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα – ασθένειες με υψηλό επίπεδο συστημικής φλεγμονής. Δεν κατατάσσουμε την κατάθλιψη στην κατηγορία αυτή, αλλά αποδεικνύεται ότι πραγματικά είναι τέτοια, για το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού με κατάθλιψη. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως οι φλεγμονώδεις ορμόνες μπορούν να ωθήσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση έντονης κατάθλιψης. Έτσι, ένας ερεθισμένος εγκέφαλος είναι συνήθως ένας εγκέφαλος σε κατάθλιψη και τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν μια προ-φλεγμονώδη επίδραση στο σώμα και τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν επιπλέον συσχετισμό της κατανάλωσης σακχάρων με παθογόνους μικροοργανισμούς στο ανθρώπινο σώμα. «Πέρα από τους ωφέλιμους, υπάρχουν κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, καθαρά παρασιτικοί, οι οποίοι ωφελούνται από την παρουσία των σακχάρων και δύνανται να παράγουν χημικές ουσίες που προκαλούν άγχος, στρες και κατάθλιψη», εξηγεί ο ερευνητής.

Κατά τον Δρ. Ilardi, μια διατροφή, πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα θα εξασφάλιζε βέλτιστο ψυχολογικό όφελος.

Όσον αφορά τη ζάχαρη, συνιστά προσοχή καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους -όχι μόνο κατά τις γιορτές-, και ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων όχι πάνω από 25 γραμμάρια, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

https://ygeiamou.gr

Copy link
Powered by Social Snap