Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο
Η απόκτηση ενός παιδιού είναι κάτι που δένει ένα ζευγάρι για πάντα. Μερικές φορές όμως όταν έρχεται ένα μωρό, έρχονται μαζί και αλλαγές στην ερωτική ζωή των γονιών…
Τι συμβαίνει στη γυναίκα…
Μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είναι πολύ συνηθισμένο και αναμενόμενο, η ερωτική επιθυμία της γυναίκας να πέφτει. Μετά τη δοκιμασία που έχει υποστεί το σώμα της και την εξουθένωση που συνήθως πάει πακέτο με τον ερχομό του μωρού, πολύ συχνά το τελευταίο που έχει στο μυαλό της είναι το σεξ. Επίσης, τα ράμματα που μπορεί να έχει μετά τον τοκετό δε διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση καθώς ο πόνος εξαιτίας τους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει ακόμα και μήνες. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα ούτε με την καισαρική καθώς και τότε, ο πόνος μπορεί να επιμείνει έως και για ένα τρίμηνο μετά τον τοκετό. Τέλος, πολύ συχνά, οι γυναίκες αισθάνονται άσχημα με τις αλλαγές που επιφέρουν η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός στο σώμα τους (ίσως κάποια κιλά παραπάνω, χαλάρωση, ραγάδες κ.λπ.) και οδηγούνται σε μία «κρίση» αυτοεκτίμησης. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποφεύγουν το σεξ και για να μην «εκτεθούν» στα μάτια του συντρόφου τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και η σύσταση των γιατρών είναι, το σεξ να αποφεύγεται κατά την περίοδο της λοχείας –για περίπου ενάμιση μήνα- καθώς η μήτρα είναι ακόμα ευαίσθητη και άρα επιρρεπής σε μολύνσεις.
Ωστόσο, ακόμα και όταν τελικά ξανακάνουν σεξ, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κορυφώσουν όπως προηγουμένως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα τους που δεν έχουν ρυθμιστεί μετά την εγκυμοσύνη και είναι ακόμα πολύ χαμηλά ή/και στην αλλαγή που μπορεί να έχει επέλθει στους μυς της περιοχής.
…και τι στον άντρα
Η απροθυμία για σεξ μετά τον τοκετό δεν είναι «προνόμιο» μόνο των γυναικών. Σχετική έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι και οι μπαμπάδες έχουν μικρότερη επιθυμία για σεξ μετά το μωρό. Για την ακρίβεια σχεδόν ένας στους πέντε ανέφερε ότι η έλλειψη επιθυμίας κράτησε για περίπου τρεις μήνες μετά την «επέλαση» του μωρού κυρίως εξαιτίας της κόπωσης και των νέων ρυθμών στους οποίους έπρεπε να προσαρμοστούν αλλά και της ανησυχίας για τη σωματική κατάσταση της συντρόφου τους.
Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μετά τον τοκετό, αρκετοί μπαμπάδες επίσης παρουσιάζουν σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους πέφτουν γεγονός που φυσικά μπορεί να επηρεάσει και την επιθυμία τους για σεξ.
Ωστόσο οι περισσότεροι άντρες, αποζητούν την ερωτική επαφή και συχνά αισθάνονται απόρριψη όταν η σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται με την ίδια θέρμη…
Τι σας προτείνω
- Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να αναθερμάνετε τη σχέση σας. Οι υποχρεώσεις και τα τρεξίματα δε σταματάνε ποτέ γι’ αυτό μην αναβάλλετε την επανεκκίνηση που χρειάζεται μέχρι να «στρώσουν» τα πράγματα. Όταν αισθανθείτε καλύτερα σωματικά, αξίζει τον κόπο να ξαναφέρετε το σεξ στη ζωή σας έστω και με «εναλλακτικούς» τρόπους. Ξεκινήστε σιγά σιγά αλλά σταθερά και αφήστε τη σχέση σας να «ξαναχτιστεί».
- Φροντίστε τον εαυτό σας. Ναι, είναι δύσκολο να το κάνεις όταν έχεις να φροντίσεις ένα νεογέννητο, όμως ο καλύτερος τρόπος για να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας είναι αυτός. Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα, να κάνετε όση άσκηση μπορείτε, να ντύνεστε με τρόπο που σας ευχαριστεί, να βρίσκετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας…
- Αφήστε χώρο για τους δυο σας. Σίγουρα λατρεύετε το μωρό σας και θέλετε να του αφιερώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο όμως το να μοιράζεστε αιωνίως το κρεβάτι σας μαζί του ή να μην αφήνετε χώρο και χρόνο ο ένας για τον άλλον, είναι κάτι που μπορεί να στοιχίσει πολύ στη σχέση σας.
- Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε όσο ελεύθερο χρόνο έχετε. Όταν π.χ. το μωρό κοιμάται, σχεδιάστε να κάνετε κάτι οι δυο σας. Ένα ρομαντικό δείπνο έστω και στο σπίτι, μια ταινία με χαμηλωμένα φώτα κοκ
- Ειδικά οι μπαμπάδες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και να μην πιέζουν τη σύντροφό τους να έρθουν σε επαφή. Η τρυφερότητα και η κατανόηση είναι πολύ πιο πιθανό να σας φέρουν κοντά απ’ ό,τι η γκρίνια και τα «μούτρα». Ρωτήστε τη σύντροφό σας πως θα μπορούσατε να τη βοηθήσετε και πείτε της ότι είστε δίπλα της και ότι θα της δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται.
- Τονώστε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση της συντρόφου σας. Πείτε της πόσο όμορφη τη βρίσκετε, δείξτε προθυμία να τη βοηθήσετε με τις δουλειές στο σπίτι, κρατήστε το μωρό για να δει τις φίλες της. Η σχέση σας θα δυναμώσει και θα την κάνετε να νιώσει ξανά άνετα μαζί σας πιο γρήγορα.
- Μην αφεθείτε να ξεχάσετε όσα σας ενώνουν ως ζευγάρι. Μπορεί τώρα η «παρέα να μεγάλωσε» όμως η ιδιότητά σας ως ζευγαριού δεν πρέπει να ξεθωριάσει μπροστά σε αυτή του γονιού. Γι’ αυτό βρίσκετε πάντα χρόνο ο ένας για τον άλλον και κρατήστε τον αυθορμητισμό στη ζωή σας έστω κι αν αυτός εξαντλείται σε ένα «Σ’ αγαπώ» στο τέλος του μηνύματος για να θυμηθεί να φέρει πάνες για το μωρό όταν γυρίζει απ’ τη δουλειά.
- Αν νιώθετε ότι σας είναι δύσκολο να ξαναβρείτε τον δρόμο σας ο ένας προς τον άλλον, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι μία από τις αιτίες που σας απομακρύνουν είναι η κατάθλιψη είτε του ενός είτε του άλλου.